Zoeken in deze blog

Powered By Blogger

woensdag 19 mei 2010

Op zoek naar geld


Gebruik maken van aanbiedingen bij de supermarkt is altijd verstandig. Toch zijn er grotere vissen te vangen als het gaat om slim met je geld omgaan. Het begint met een overzicht van je geldstromen: wat komt er binnen en waar gaat het naartoe?

Een kasboek bijhouden kan eenvoudig op de computer, desnoods in een Excelbestand. Wil het handiger aanpakken, dan kun je kiezen voor de producten van het Nibud (www.nibud.nl) of je informatie delen met sites als www.planjebudget.nl. Die vergelijkt jouw uitgavenpatroon met dat van mensen in een vergelijkbare situatie (qua leeftijd, gezinssamenstelling en inkomen).

Vijf praktische tips om verdere besparingen te realiseren:
1. Scroll elke maand kritisch door alle afschrijvingen. Met online bankieren gaan je geldstromen geruisloos naar buiten. Krijg je geen afschriften meer? Download dan op de website van je bank regelmatig alle af- en bijschrijvingen die op je rekening plaatsvinden. Welke machtigingen voor abonnementen of donaties lopen er eigenlijk? Sta je daar nog steeds achter, of kunnen ze worden opgezegd?
2. Spaar de kinderbijslag in plaats van hem op de grote hoop te gooien. Mits dat financieel mogelijk is, is het slim de kinderbijslag op een aparte rekening binnen te laten komen, in plaats van op de huishoudrekening. Bijvoorbeeld op de spaarrekening van je kind. Dan hoef je zelf geen spaarregeling te treffen en loopt het bedrag op die rekening toch gauw op. Dit kun je het beste zo vroeg mogelijk starten, zodat je niet gewend raakt aan het bedrag. Het rekeningnummer aanpassen kan met een mutatieformulier; dat vind je op www.svb.nl.
3. Verhoog je maandelijkse spaaropdracht zodra je salarisverhoging krijgt. Net als tip 2: wat je niet hebt, mis je ook niet.
4. Ga een specifieke munt sparen, bijvoorbeeld de munt van 2 euro. Haal ze consequent uit je portemonnee en stop ze in een potje in de keuken of woonkamer. Aan het einde van de maand doe je – of koop je – iets leuks van dit geld.
5. Een beruchte ‘leegloper’ zijn de tankstations. Het is o zo verleidelijk om wat uit de schappen te graaien als je toch in de rij staat. Dat de prijzen veel hoger liggen dan in de supermarkt neem je op dat moment op de koop toe, maar je snijdt jezelf in de vingers. Bedenk wat het is dat je regelmatig koopt bij tankstations (Autodrop? Kauwgom? Kleine flesjes cola light?) en sla het voordelig in bij de supermarkt. Leg natuurlijk wel een voorraadje in je auto, anders los je het probleem niet op!

1 opmerking:

  1. Wat betreft tip nummer: 1 heb ik goede ervaringen met http://www.yunoo.nl. Eenvoudig rubriceren, snel en goed overzicht en besparingstips.

    Wim

    BeantwoordenVerwijderen