Zoeken in deze blog

Powered By Blogger

zondag 17 juli 2011

Tijd voor hoogte én diepte


Vakantie is een goede tijd om na te denken. Je komt even los van je normale patronen en kijkt met een andere bril naar je leven en je werk. Hoe pak je dingen aan? Ben je nog met de juiste dingen bezig? Zit je op het goede spoor? Vakantie is een goede tijd voor hoogte én diepte: hoogte, omdat je afstand neemt van je dagelijkse patroon. Diepte, omdat je de tijd kunt nemen voor onderwerpen die normaal niet de diepgang krijgen die ze verdienen.

Stap 1: Kies voordat je vertrekt naar je vakantieadres één inhoudelijk onderwerp waarin je je wilt verdiepen. Neem die informatie mee: uitgescheurde artikelen uit vakliteratuur, een boek dat je al lang op de plank hebt liggen, losse notities… Besteed er elke vakantiedag een half uur aan. Wees niet te streng voor jezelf: een dag overslaan is geen ramp. Daar is het vakantie voor! Noteer alle vragen die in je opkomen bij het lezen van het materiaal. Onderstreep de essentiële punten; plak post-its op plekken die je belangrijk vindt. Op die manier leg je makkelijk verbanden. 

Stap 2: Maak je hoofd zo leeg mogelijk. Ook als dat betekent dat je bij het inpakken, of zelfs de eerste vakantiedagen, rondloopt met een notitieboek of smartphone. Noteer alle losse ingevingen, liefst met zoveel mogelijk informatie erbij. (Dan hoef je na twee weken niet te puzzelen wat je ook al weer bedoelde met ‘Online projectplanning smarter maken’.)

Stap 3: Kijk in je vakantie terug op het afgelopen jaar. 2011 is al ruim over de helft! Heb je in je werk gedaan wat je belangrijk vond? Werk je aan projecten en onderwerpen die je nauw aan het hart gaan? Maak twee lijstjes: eentje van vijf dingen die je positief vindt aan je werk en eentje van vijf dingen die je graag anders zou willen zien.

Stap 4: Pak het lijstje met vijf dingen die je anders wilt zien, en denk een stap door. Wat moet je doen om deze punten te veranderen? Als op je lijstje staat ‘Minder tijd besteden aan overleg en vergaderingen’, heb je drie dingen te bespreken met je collega’s: 1. Je deelname aan bepaalde overlegvormen; 2. De duur, frequentie en opzet van vergaderingen en 3. De mogelijkheid om sommige overlegvormen te vervangen door iets anders (videochat, rapportages online beschikbaar maken…). Noteer je acties zo concreet mogelijk, met namen erbij van mensen die je ervoor nodig hebt.

Je zult merken dat op vakantie op de gekste momenten dingen opborrelen. Als je met je voeten in de branding loopt. Tijdens het opblazen van een luchtbed. Bij het fietsen over een rotsig paadje… Geef jezelf die ruimte ook.

Beeld: Canadian Veggie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten