Zoeken in deze blog

Powered By Blogger

zondag 17 juli 2011

Acht tips om na je vakantie extra fris te beginnen


Net als in januari nemen veel mensen zich voor het na de vakantie helemaal anders te doen. Acht tips om na je vakantie extra fris te beginnen en die goede voornemens in daden om te zetten!

1. Zorg dat je thuis weer 'op orde' bent voordat je begint. Post gelezen, was weggewerkt... Niets zo vervelend als meteen aan de slag te moeten na thuiskomst. Geef je zelf de tijd daarvoor!

2. Houd vast aan een goede vakantiegewoonte. Je hebt vast minder tv gekeken in je vakantietijd. Meer tijd genomen voor je partner of voor je hobby's. Kies een vakantiegewoonte die ook thuis door te zetten is, zoals bewuster samen eten (aan tafel, en niet met een bord op schoot voor de buis). Dat geeft je meer rust.

3. Bekijk je 'goede voornemens' nog eens kritisch en maak een stappenplan. Tuurlijk: nooit meer vergaderen zou leuk zijn, maar is niet haalbaar. Minder vergaderen daarentegen wel. Wat heb je nodig om je goede voornemen uit te voeren? Hoe kun je de verandering die je wilt op zijn minst gedeeltelijk doorvoeren?

4. Ga niet van 0 tot 100 op je eerste werkdag. Niemand verwacht dat je om tien uur je mail hebt afgehandeld, alle stukken hebt doorgelezen en je eerste actielijst al half af hebt. Begin met bijpraten (manager, collega's, vervanger); zorg dat je verder geen enkele afspraak hebt. Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen? Dat geeft je richting voor wat je tegenkomt op je bureau en in je mailbox.

5. Stel prioriteiten voor wat je tegenkomt. Houd het realistisch; scan wat er ligt, sorteer en maak stapels - 1. vandaag doen; 2. morgen doen; 3. later doen; 4. doorsturen (heel belangrijk!). Dat geldt zowel voor fysieke post als voor e-mail. Begin bij de recentste stukken en mails.

6. Wat er ook gebeurt, ga op tijd naar huis. Laat je op je eerste werkdag niet gek maken! Natuurlijk zou je tot laat kunnen blijven zitten om alles door te nemen. Wég vakantiegevoel. Houd jezelf voor: je bent nooit klaar, alleen voor vandaag.

7. Rond dag 1 af en bereid dag 2 voor. Maak aan het einde van je eerste werkdag je hoofd leeg. Schrijf alles op waar je je zorgen over maakt. Noteer acties, losse ideeën en ingevingen. Bepaal je prioriteiten voor morgen en leg die spullen alvast klaar.

8. Zorg dat je 's avonds tijd hebt om bij te komen. Ga uit eten met je partner, of kies een leuke film om te kijken. Alles, als het maar niet met je werk te maken heeft... Neem de tijd om te ontstressen en te wennen aan het werktempo. Zorg goed voor jezelf!

Wil je verder lezen over hoe je thuis alles anders kunt doen na een vakantie? Lees dan het 'Vakantie inspiratieboekje'. Daarin vind je veel oefeningen om ideeën om te zetten in concrete plannen. Het is tijdelijk verkrijgbaar samen met het Grote Inspiratie Doeboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten