Zoeken in deze blog

Powered By Blogger

vrijdag 3 juni 2011

Angst voor een leeg bureau

Er is vast geen Latijnse term voor, zoals we die kennen voor 'angst voor spinnen' (arachnafobie) of 'pleinvrees' (agorafobie), maar toch maak ik me er sterk voor dat hij bestaat: de angst voor een leeg bureau. Het komt vooral voor bij mensen die de hoeveelheid spullen op hun bureau recht evenredig beschouwen als maatgevend voor de hoeveelheid werk die ze verzetten. En een leeg bureau... Zo iemand heeft dus niets te doen. En daarmee geen waarde voor de organisatie. Onzin!

Vooroordeel #1: Een vol bureau betekent dat je het druk hebt.
Een vol bureau betekent alleen dat je veel spullen om je heen hebt verzameld. Het is helemaal niet gezegd dat alles wat er ligt, ook bij jou thuis hoort. Of dat alles wat er ligt relevant is voor de taak die je moet uitvoeren. Sterker nog: een vol bureau maakt de kans kleiner dat je nog weet wat er ligt, en daarmee ook de kans dat je weet welke taak je éérst moet uitvoeren.

Vooroordeel #2: Een clean desk betekent een volledig leeg bureauoppervlak.
Zo rigide hoeft nu ook weer niet. 'Clean' betekent niet leeg, maar 'opgeruimd, overzichtelijk'. Op een clean desk weet je wat er ligt: het werk waar je op dat moment mee bezig bent. Alle andere documenten bewaar je in mappen, bakjes, kast, of nog liever: je pc. Clean desk werken betekent niet papierloos werken, maar wel papierarm. Print dingen gerust uit als je ze moet lezen - want lezen van het scherm is voor veel mensen nog steeds minder prettig dan van papier - maar bewaar niet álles. Wees kritisch: gooi oude versies weg, gooi alles weg dat je digitaal hebt en niet meer hoeft door te lezen.

Vooroordeel #3: Hoe drukker je lijkt, hoe waardevoller je bent voor een organisatie.
Extremen zijn nooit goed. Mensen die om 11 uur binnenzeilen, niets uit hun handen krijgen en na een lange lunch om half drie weer de deur uit zijn, zijn absoluut geen aanwinst voor een organisatie. (Even gesteld dat ze in deze tijden van Het Nieuwe Werken niet op andere tijdstippen hun werk doen: ik heb het over mensen die niet opleveren waarvoor ze worden betaald.) Maar net zo goed zijn mensen die altijd de stoom uit hun oren hebben komen, gangen door hollen met armen vol documenten en roepen, op de vraag hoe het gaat 'Drukdrukdruk!' - die mensen zijn ook niet echt een aanwinst te noemen. Op de lange termijn zal je gevoel van werkdruk en stress absoluut invloed krijgen op je prestaties.

Zorg dat je overzicht krijgt over je acties. Wat wordt er van je verwacht? Wat staat je nog te doen? Ook een leeg bureau kan heel prettig zijn. Als je over dat gevoel van leegte heen stapt, zul je merken dat het heerlijk is om te kunnen focussen op je kerntaken, zonder dat allerlei stapels om je heen afleiden.

Schiften dus!

Beeld: Mingo.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten