Zoeken in deze blog

Powered By Blogger

woensdag 28 april 2010

Toon mij uw boekenkast...


… En tien tegen een dat er een heleboel ongelezen boeken in staan, of in elk geval boeken die letterlijk al jaren niet zijn ingekeken. Het vreemde met boeken is dat mensen het ontzettend moeilijk lijken te vinden om er afstand van te doen. Gevolg is dat ze ze gewoon allemaal bewaren, wat leidt tot meters planken en twee rijen dikke stapels stofnesten. Uitstekend voor IKEA’s omzet op Billy boekenkasten, maar niet voor je ruimte.

Voel je niet verplicht om een boek te kopen ‘omdat iedereen het leest’, of ‘omdat wel drie collega’s zeiden dat dit een meesterwerk is’. Het aantal Harry Potterboeken op aarde overstijgt inmiddels het aantal bijbels, maar er zijn nog steeds legio mensen niet te porren voor de avonturen van deze tovenaarsleerling.
Dat boek van Gabriel Garcia Márquez dat je schoonzus zo’n aanrader vond maar waar jij al maanden tegenaan hikt… Laat het los. Literatuur in je kast is prima, als je er ook echt van houdt en ervan geniet om het te lezen. Niet omdat je denkt dat het een goede indruk maakt op je bezoek, of omdat je nu eenmaal toegezegd had naar die leesclub te gaan.

Kies een regenachtige zondagmiddag en haal alle boeken uit je kast. Maak stapels: sorteer boeken in stapels die jouw mening over het boek weerspiegelen. Lees je het nog een keer, denk je? Of was het eigenlijk een dun plot en trekt het je niet meer? Wees realistisch en eerlijk tegen jezelf. Die zeven dikke pillen ga je écht niet lezen in de komende zomervakantie, als je het eigenlijk gewoon heerlijk vindt om op Schiphol een paar thrillers aan te schaffen voor aan het zwembad.

Weggooien is zonde, ook hier. Voor wie wat geduld heeft en moeite wil doen is er een prachtige uitlaatklep te vinden op www.bol.com. Je kunt hier, door eenvoudig de ISBN-nummers van je boeken in te tikken en een verkoopprijs te noemen, snel een eigen tweedehands winkeltje openen. Bezoekers van de site kunnen bij de titels kiezen tussen een nieuwe bestellen of kijken bij (jouw) tweedehands boeken. Zo levert je stapel je geen schuldgevoel meer op, maar ook nog wat inkomsten. Een ‘quick fix’ kan ook: breng je overtollige boeken naar De Slegte. Dat levert wel een stuk minder op, maar je bent er meteen vanaf en hoeft niet apart boeken te versturen naar Groningen of Tietjerkstradeel. Boeken die nog als nieuw zijn kunnen ook dienst doen als cadeau.

Je zult merken dat die lege planken ook meer rust geven. Nee, je hoeft Het Diner van Herman Koch niet te lezen als het je eigenlijk minder trekt dan je dacht. Lezen moet leuk blijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten