Zoeken in deze blog

Powered By Blogger

donderdag 29 april 2010

Jezelf online verliezen


Voor wie een béétje online is, moet het geen onbekend verschijnsel zijn: jezelf online ‘verliezen’. Na het eten ga je nog even je mail checken. Leuk, een update van het weblog van vriendin A. die door Zuid-Amerika trekt! Even lezen en een reactie plaatsen. H&M stuurt je hun nieuwsbrief, waarin staat dat je 25% korting krijgt als je vóór overmorgen iets bestelt. Je grasduint door de collectie in hun webshop. Maar wacht, staan er niet zat goedkopere kindervesten op Marktplaats? Even snuffelen maar. En nu je toch op Marktplaats bent… Die hometrainer moet er echt eens opgezet worden, want die staat te verstoffen in de logeerkamer. Even een foto opzoeken, want om dat ding nu goed te fotograferen tussen al het strijkgoed…

Ondertussen wachten er ook nog tig meldingen van LinkedIn. Waarin je leest wie zijn status heeft geüpdate, welk evenement er wordt georganiseerd of dat Pieter uit je netwerk zo’n interessant artikel heeft gelezen over social media. Je klikt door om te kijken wat hij bedoelt. Nu je op LinkedIn zit, valt je op dat Pieters profiel er veel beter uitziet dan het jouwe. Toch maar eens even je profiel bijwerken!

Ter inspiratie kijk je even bij andere mensen in je netwerk. Hoe hebben zij het gedaan? Hé, Marja heeft een nieuwe profielfoto. Wat kijkt ze streng! Je stuurt haar even een mailtje om te vertellen dat die foto echt niet kan. Marja is toevallig online en mailt je meteen terug om te vragen of de barbecue van volgend weekend nog doorgaat. Da’s waar! Verdorie. Even naar Albert.nl om de inkopen te doen, want je weet nu al dat je geen tijd hebt om de dag van tevoren te gaan shoppen.

En voor je het weet roept manlief van beneden dat Pauw & Witteman begint. Kom je ook kijken?

Hoe vaak telt bovenstaand stukje het woordje ‘even’? Maar liefst acht keer. Samen goed voor dik anderhalf uur surfen. Gezellig en nuttig tegelijk, maar soms zo tijdvretend dat je niet zou weten hoe je ook nog Twitteren in je dagelijkse routine zou moeten passen. Iets dat je toch zo interessant lijkt. Hoe doen anderen dat?

Internet kan tijd schelen, maar ook kosten. Wees je bewust van de tijd die je aan het scherm doorbrengt en maak keuzes. Merk je zelf dat je werk en privézaken door elkaar gaat doen, dan kan dat een teken va uitstelgedrag: je wilt dat stuk eigenlijk niet afmaken, dus zoek je naar alternatieven. Wees eerlijk tegenover jezelf en houd in de gaten of je je tijd nog besteed zoals je graag zou willen. Loopt het de spuigaten uit? Zet in je mobiel een alarm dat over een uur afgaat en geef jezelf de tijd om in dat uur te klikken op alles dat je interessant lijkt. Na dat uur is het pas op de plaats en vraag je jezelf af: wat wilde ik vandaag eigenlijk realiseren? Wat moet er in elk geval gebeuren?

Dergelijke kleine ‘deadlines’ kunnen je helpen om je tijd effectief te besteden en een beter onderscheid te krijgen tussen wat gewoon leuk is, en wat ook nog nuttig is. Surf ze!

woensdag 28 april 2010

Binnenlopen op de vrijmarkt


Eén op de vijf Nederlanders wil graag binnenlopen op de Vrijmarkt, bericht RTL nieuws (http://bit.ly/aA8A1L). En men verwacht ongeveer 86 euro te verdienen. Natuurlijk altijd meegenomen, maar waar je het meeste van profiteert is de ruimte in je huis. En in je hoofd.

Ook in ons huis is de bezem er vandaag weer eens flink doorgegaan. Oudste wil graag geld verdienen en gaat kritisch door zijn lades en bakken: wat kan er weg? Pokémon, ooit een diepteinvestering geweest, van kaarten tot figuurtjes - het boeit hem nog nauwelijks. Alles bijelkaar geveegd, geprijsd en klaargezet.

Vooral voor kinderen is de Vrijmarkt een aantrekkelijk moment om zelf geld te verdienen met spullen waar ze niet meer mee spelen. Je kunt ze stimuleren om er iets mee te doen, zelfs al hebben ze geen enorm aantrekkelijke waar: laat ze deze dingen inpakken in krantenpapier en er een grabbelton van maken. Grabbelen voor tien cent! Dat levert vast wel iets op. In het verlengde daarvan ligt het limonadekraampje, altijd een succesnummer... Limonade voor 20 cent. Bak er koekjes bij, om het assortiment compleet te maken.

Grootste gevaar? Tien euro verdienen, en met een tas vol ter waarde van twaalf euro weer thuiskomen... Maar hoe dan ook, een leuke dag gehad!

Waar bewaar ik dit?

Als je tien bureaus goed bekijkt, vind je op acht van de tien bureaus spullen die de eigenaar maar zelden gebruikt. Een perforator staat vaak prominent in beeld – terwijl die maar eens in de twee maanden wordt gebruikt. Een doosje vol eigen visitekaartjes staat te verstoffen onder de monitor – maar ik moet de eerste keer nog meemaken dat ik, zittend aan mijn eigen bureau, een langslopende onbekende mijn visitekaartje geef. In de la ermee!

Een vuistregel voor werkplekken is om dichtbij te bewaren wat je veel gebruikt, en vice versa. Dat rijtje woordenboeken en stijlboeken ziet er professioneel uit. Gebruik je ze ook regelmatig? Of is dat te verwaarlozen? Zet ze in de kast, dat levert meer ruimte op je werkblad op. Of nog beter: kies voor goede online alternatieven, zoals www.onzetaal.nl en www.mijnwoordenboek.nl. In veel gevallen is dat een prima oplossing voor je vraag of dilemma – en vaak nog actueler ook.

Thuis werkt het op dezelfde manier: dingen bewaren op de plek waar je ze gebruikt. Soms is het ook juist het slim kiezen van de plek die zorgt dat je iets vaker gaat gebruiken. Zo moest ik van de tandarts meer flossen en tandenstokers gebruiken. Na het tandenpoetsen ’s avonds vergat ik het maar liever; ik dook liever mijn bed in. Met als gevolg na een half jaar weer een standje van de tandarts. Gelukkig zag hij dit vaker en had hij een gouden tip: bewaar ze op een plek waar je er tijd voor hebt. Dat werd dus in mijn nachtkastje!

Als ik nu ’s avonds in bed televisie kijk of een boek lees, is er alle tijd om even rustig te flossen. Hetzelfde geldt voor uitgebreid je gezicht schoonmaken en verzorgen. Sinds ik die spullen in een mandje naast mijn bed heb liggen in plaats van in de badkamer, neem ik meer tijd voor deze handelingen dan wanneer ik dat op de badmat voor de spiegel moet doen.

Denk dus na over waar je iets veel gebruikt (of veel zou gebruiken), en pas daar je omgeving op aan. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker!

Toon mij uw boekenkast...


… En tien tegen een dat er een heleboel ongelezen boeken in staan, of in elk geval boeken die letterlijk al jaren niet zijn ingekeken. Het vreemde met boeken is dat mensen het ontzettend moeilijk lijken te vinden om er afstand van te doen. Gevolg is dat ze ze gewoon allemaal bewaren, wat leidt tot meters planken en twee rijen dikke stapels stofnesten. Uitstekend voor IKEA’s omzet op Billy boekenkasten, maar niet voor je ruimte.

Voel je niet verplicht om een boek te kopen ‘omdat iedereen het leest’, of ‘omdat wel drie collega’s zeiden dat dit een meesterwerk is’. Het aantal Harry Potterboeken op aarde overstijgt inmiddels het aantal bijbels, maar er zijn nog steeds legio mensen niet te porren voor de avonturen van deze tovenaarsleerling.
Dat boek van Gabriel Garcia Márquez dat je schoonzus zo’n aanrader vond maar waar jij al maanden tegenaan hikt… Laat het los. Literatuur in je kast is prima, als je er ook echt van houdt en ervan geniet om het te lezen. Niet omdat je denkt dat het een goede indruk maakt op je bezoek, of omdat je nu eenmaal toegezegd had naar die leesclub te gaan.

Kies een regenachtige zondagmiddag en haal alle boeken uit je kast. Maak stapels: sorteer boeken in stapels die jouw mening over het boek weerspiegelen. Lees je het nog een keer, denk je? Of was het eigenlijk een dun plot en trekt het je niet meer? Wees realistisch en eerlijk tegen jezelf. Die zeven dikke pillen ga je écht niet lezen in de komende zomervakantie, als je het eigenlijk gewoon heerlijk vindt om op Schiphol een paar thrillers aan te schaffen voor aan het zwembad.

Weggooien is zonde, ook hier. Voor wie wat geduld heeft en moeite wil doen is er een prachtige uitlaatklep te vinden op www.bol.com. Je kunt hier, door eenvoudig de ISBN-nummers van je boeken in te tikken en een verkoopprijs te noemen, snel een eigen tweedehands winkeltje openen. Bezoekers van de site kunnen bij de titels kiezen tussen een nieuwe bestellen of kijken bij (jouw) tweedehands boeken. Zo levert je stapel je geen schuldgevoel meer op, maar ook nog wat inkomsten. Een ‘quick fix’ kan ook: breng je overtollige boeken naar De Slegte. Dat levert wel een stuk minder op, maar je bent er meteen vanaf en hoeft niet apart boeken te versturen naar Groningen of Tietjerkstradeel. Boeken die nog als nieuw zijn kunnen ook dienst doen als cadeau.

Je zult merken dat die lege planken ook meer rust geven. Nee, je hoeft Het Diner van Herman Koch niet te lezen als het je eigenlijk minder trekt dan je dacht. Lezen moet leuk blijven!